Laura Calder

Ciastka orzechowe


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciastka orzechowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

140 g niesolonego masła

200 g cukru pudru

90 g zmielonych orzechów włoskich

60 g mąki

5 białek jajek

2 łyżki koniaku lub 1 łyżeczka wanilii

 

Przygotowanie:

Roztop masło w małym rondlu i odstaw, żeby ostygło. Wymieszaj cukier, zmielone orzechy i mąkę. Dodaj białka jajek i koniak, a na koniec masło. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Nałóż ciasto do foremek, ale tylko do 3/4 ich pojemności. Piecz kilka minut. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz dalej, aż ciastka zarumienią się, a wetknięta wykałaczka będzie sucha, czyli ok. 10 min. Jeśli pieczesz ciastka partiami, pamiętaj o zmianie temperatury piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.