Anna Olson

Ciastka maślane


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciastka maślane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

240 g masła o temp. pokojowej

½ szklanki +2 łyżki cukru-pudru

¼ szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej

1½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 176°C. Utrzeć masło, aż będzie puszyste. Przesiać cukier-puder i utrzeć z masłem, zdejmując masę ze ścianek miski. Przesiać skrobię / mąkę ryżową i wymieszać z maślaną masą. Przesiać mąkę pszenną i sól. Wymieszać wszystkie składniki, dodać wanilię i szybko zagnieść miękkie ciasto. Nakładać porcje ciasta łyżką na suchą blachę w pięciocentymetrowych odstępach. Piec ok. 20 min, aż spody ciastek lekko zbrązowieją. Można przygotować ciastka maślane z czekoladą nugatową (np. Toblerone). Czekoladę należy pokroić na spore kawałki i wbić w surowe ciastka.

powrót

Podobne przepisy

Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.