Ciastka chaussons aux pommes

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciastka chaussons aux pommes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki masła

4 jabłka lub gruszki obrane

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone

55 g cukru

garść rodzynek (ew.)

sok z cytryny (ew.)

gotowe ciasto francuskie

cukier puder

żółtko rozmącone z łyżeczką wody

 

Przygotowanie:

Roztopić masło na patelni. Wrzucić jabłka, zakryć i smażyć przez 10 min. Zdjąć pokrywkę, posypać jabłka cukrem, wrzucić rodzynki i smażyć, aż cukier się skarmelizuje i oblepi owoce (które w tym momencie powinny mieć już postać złocistej masy). Skosztować. Jeśli masa jest zbyt słodka, wkropić soku z cytryny. Rozwałkować ciasto na duży kwadrat gr. 5 mm. Pociąć je na ćwiartki. Rozwałkować je na prostokąty. Nałożyć masę owocową na połówkę każdego ciasta, pozostawiając 5 mm suchego brzegu. Posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem. Założyć ciasto i skleić brzegi. Naciąć wierzchy bułeczek. Posmarować żółtkiem i wstawić na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 220°. Piec ciastka przez 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 190° i piec jeszcze przez 10 – 15 min, aż ciasto się zrumieni i spęcznieje. Ostudzić lekko na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.