Jacek Sikora

Ciastka arabskie bazbuse


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Ciastka arabskie bazbuse
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag wiórków kokosowych

2 szklanki kaszy manny

1 łyżeczka cynamonu

1 torebka cukru waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

20 dag masła

Na syrop

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Składniki połączyć za pomocą łopatki. Dodaję miękkie masło i mleko, wszystko wyrobić ręką. Przygotuję blachę ciasto rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blaszce i pokroić na niewielkie kwadraty. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Do garnka wlać wodę, dosypać cukier i dodać sok z cytryny. Całość zagotować w dość wysokiej temperaturze, poczekać aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe polać syropem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

#kumite

19.12.2011 07:44


Gdynia

CYTUJ

"Polska język - trudna język" - ale słowniki istnieją nawet w wirtualu. Turek wklepał ten przepis?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.