Ciasteczka z tymiankiem, czekoladą i solą morską - Katarzyna Zadrożna

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 3966

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

140 g mąki chlebowej (można zastąpić ją żytnią)

185 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

2 łyżki świeżych liście tymianku

250 g masła

200 g cukru brązowego

150 g cukru białego

1 łyżka melasy

2 jajka

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

sól morska

woda

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
W misce łączę obie mąki, sodę, sól, świeże liście tymianku. W drugiej misce ucieram masło przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodaję brązowy cukier, cukier biały, melasę i ucieram, aż masa będzie puszysta. Dodaję po jednym jajku i nadal ucieram. Mieszam mokre składniki z suchymi i dodaję czekoladę połamaną na małe kawałki. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, umieszczam na blasze i lekko spłaszczam. Każde ciasteczko lekko smaruję wodą i posypuję solą morską. Piekę 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.