Anna Olson

Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka z sezamem i pestkami dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka cukru

1 szklanka niesolonych pestek dyni

¾ szklanki ziarna sezamu

lekko uprażonego

¾ szklanki mąki pszennej

½ szklanki miodu (np. gryczanego)

1 łyżka drobno otartej skórki z pomarańczy

½ szklanki soku z pomarańczy

1/3 szklanki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż kwadratową blachę o boku dł. ok. 23 cm papierem do pieczenia. Wymieszaj w misce cukier, pestki dyni, nasiona sezamu i mąkę. W osobnej misce wymieszaj miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej, a następnie dodaj do miski z sypkimi składnikami i wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię wilgotnymi palcami. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a na brzegach zacznie się pienić. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw, aż zupełnie ostygnie przed pokrojeniem ciasta na kwadratowe porcje.

powrót

Podobne przepisy

Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.