Anna Olson

Ciasteczka z mokką


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka z mokką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g masła o temperaturze pokojowej

85 g gładkiego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 2/3 szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka masła

stopionego

½ szklanki rozpuszczalnej czekolady albo mokki (mieszanka kawy i czekolady)

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć masło z twarogiem, wsypać cukier i ucierać na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i zagnieść, aż składniki się połączą. Uformować z ciasta dysk, zawinąć w plastikową folię i schłodzić przez godzinę. Na oprószonej mąką powierzchni blatu rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0.6 cm. Za pomocą pędzla posmarować ciasto stopionym masłem i równo posypać rozpuszczalną czekoladą albo mokką. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi w ciasny rulonik, owinąć w plastikową folię i schłodzić przez godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175ºC.
Pokroić rulonik z ciasta na ciastka o grubości 0,6 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 min, aż ciastka lekko zbrązowieją. Ostudzić i zdjąć z blachy. Podawać do kremowego deseru mokka.

powrót

Podobne przepisy

Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.