Anna Olson

Ciasteczka z masłem fistaszkowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.6) II seria
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasteczka z masłem fistaszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru kryształu

½ szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

½ szklanki masła fistaszkowego

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z oboma rodzajami cukru na gładką masę. Wmieszać jajko i ekstrakt wanilii, dodać masło fistaszkowe i mieszać aż składniki się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę i sól. Wsypać jednym ruchem do ucieranej masy i wszystko razem dobrze wymieszać. Uformować kulki z ciasta, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć przy pomocy praski do ciastek zanurzonej w cukrze lub widelcem zanurzonym w mące lub cukrze. Wstawić do piekarnika i piec 9-11 minut, dopóki brzegi ciasteczek nie zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.