Anna Olson

Ciasteczka z kawałkami czekolady


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka z kawałkami czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki (170g) masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka (200g) brązowego cukru

¼ szklanki (55g) cukru kryształu

1 jajko

2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego

2 szklanki (280g) mąki

2 łyżeczki (10ml) skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka (5ml) sody oczyszczonej

½ łyżeczki (2,5ml) soli

225 g czekolady deserowej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pokroić czekoladę na małe kawałki. Utrzeć cukier z masłem na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Na blachę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem nałożyć łyżką porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie. Piec 10 - 12 minut na złocisto-brązowy kolor.

powrót

Podobne przepisy

Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.