Kylie Kwong

Ciasteczka z galaretką mamy Kylie


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ciasteczka z galaretką mamy Kylie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej

125 g masła

½ filiżanki cukru pudru

1 jajko

1 ¼ filiżanki mąki

przesianej

½ filiżanki mleka (1 filiżanka = 250ml)

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 ½ filiżanki wiórków kokosowych

 

 

Przygotowanie:


Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Wlać ją do szerokiego płaskiego naczynia i wstawić do lodówki. Będzie gotowa do użycia gdy zacznie się ścinać, ale będzie jeszcze miała na wpół płynną konsystencję. Utrzeć mikserem masło z cukrem, dodać jajko, nadal ucierać, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wanilię i mleko i zmiksować na gładką masę. Natłuścić foremkę do pasztecików (foremka z okrągłymi wgłębieniami). Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Nakładać łyżką masę do wgłębień foremki. Piec około 10 minut. Wyjąć babeczki z foremek, zostawić do ostygnięcia. Wystudzone babeczki obtaczać w galaretce tak, aby pokryła je równą warstwą. Następnie obtoczyć je w wiórkach kokosowych.

powrót

Podobne przepisy

Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.