Anna Olson

Ciasteczka z białej czekolady


Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

170g białej czekolady

1/3 szklanki masła (75g)

2 jaja

1 szklanka cukru (225g)

1 szklanka mąki (110g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli.

25g suszonych żurawin lub wiśni

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekać czekoladę. Masło wrzucić do miski stojącej na rondlu z wrzącą wodą i roztopić. Dorzucić czekoladę, roztopić. W drugiej misce, stojącej na rondlu z wrzącą wodą, na małym ogniu ubić całe jaja z cukrem na puszystą masę. Są gotowe, kiedy konsystencją przypominają masło z białą czekoladą. Do trzeciej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do kogla-mogla wlać masło roztopione z czekoladą. Ubić starannie trzepaczką. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać suszone żurawiny lub wiśnie, wymieszać. Wysmarować masłem prostokątną foremkę, dno wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-ciu stopni przez 30-40 minut. Pokroić na prostokąty, gdy jest gorące.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#Karol1234

22.05.2011 17:33


Wieś

CYTUJ

ciastka są w porządku ale odjełabym zdecydowanie poł szklanki cukru;) Jest za słodkie ale dobre.

olenka6003

postów: 1

03.05.2011 13:00

CYTUJ

nie polecam tego przepisu, ciasteczka są okropnie słodkie i mdłe

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.