Lucinda Scala  Quinn

Ciasteczka taralli z winem marsala


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka taralli z winem marsala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasteczka:

3 szklanki pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

½ szklanki cukru

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

½ szklanki marsali

1 duże jajko



Lukier:

2 łyżki mleka

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka cukru pudru



Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 190° C. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej, większej misce wymieszać cukier, oliwę, marsalę i jajko. Dodać suche składniki i wyrabiać rękami, aż powstanie dość miękkie ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i na oprószonym mąką blacie formować z nich wałeczki długości 15 cm. Zwinąć każdy wałeczek w pętelkę i lekko docisnąć palcami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Przed podaniem wystudzić na kratce. Wymieszać mleko i sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać jedną stronę ciasteczek w lukrze i odkładać do wyschnięcia.





Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.