Lucinda Scala  Quinn

Ciasteczka Lucindy z melasą


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka Lucindy z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1¾ szklanki mąki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki mielonego imbiru

⅛ łyżeczki mielonych goździków

½ szklanki (ugniecionego) jasnego cukru z trzciny cukrowej

4 łyżki stołowe niesolonego

roztopionego masła

¼ szklanki odsiarczonej melasy

¼ szklanki pełnotłustego mleka

1 całe duże jajko

lekko roztrzepane

¼ szklanki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

cukier gruby kryształ – do obtoczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszać mąkę, sodę, cynamon, sól, imbir i goździki. Dodać brązowy cukier. Wlać roztopione masło, melasę, mleko. Dodać jajko i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać. Robić kulki z jednej łyżki stołowej (na duże ciastka) lub 1 łyżeczki (na małe ciasta). Obtoczyć w grubym cukrze. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Schłodzić w lodówce 5 minut. Każdą kulkę spłaszczyć dnem szklanki. Ciastka piec 12 minut, przełożyć na drucianą siatkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.