Donna Dooher

Ciasteczka krabowo-krewetkowe z dipem imbirowo-limonkowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza

Ciasteczka krabowo-krewetkowe z dipem imbirowo-limonkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ilosć: 24 sztuki



Ciasteczka krabowo-krewetkowe

375 g surowych, obranych, oczyszczonych z żyłek krewetek

2 białka

¼ szklanki (60 ml) kremówki

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki (1 ml) świeżo mielonego pieprzu

¼ łyżeczki (1 ml) nasion kminu rzymskiego

½ szklanki (125 ml) obranej i pokrojonej w 5 mm kostkę jicamy

3 drobno posiekane dymki (tylko białe części)

3 łyżki stołowe (45 ml) posiekanej kolendry

1 ½ łyżki stołowej (22 ml) tartego, świeżego imbiru

3 posiekane liście limonki kaffir

375 g mięsa z krabów

3 szklanki (750 ml) japońskiej panierki panko

olej roślinny do smażenia



Przygotowanie

Posiekać krewetki, wrzucić do dużej miski. Lekko ubić widelcem białka, połączyć ze śmietaną solą, pieprzem i kminem. Wymieszać z krewetkami. Dodać jicamę, dymkę, kolendrę i liście limonki.

Dokładnie odcisnąć mięso krabów. Połączyć z masą krewetkową. Nabierać czubatą łyżkę mieszanki, formować okrągłe ciasteczka i panierować w panko. Kłaść na wyłożonej pergaminem blasze. Schłodzić 30 minut, aż ciasteczka stężeją. Rozgrzać olej na patelni lub we frytkownicy do 180 stopni C. Smażyć ciasteczka po parę sztuk 2 minuty na każdej stronie, aż będą chrupiące i złociste. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z dipem imbirowo-limonkowym.



Dip imbirowo-limonkowy

1 szklanka (250 ml) cukru

1 szklanka (250 ml) wody

1 szklanka (250 ml) obranego, cienko pokrojonego imbiru

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1/3 szklanki (75 ml) liści kolendry

3 łyżki stołowe (45 ml) soku z limonki

1 oczyszczone z nasion, posiekane, zielone chilli

2 łyżki stołowe (30 ml) grubo pokrojonej dymki (tylko zielone części)



Przygotowanie

W rondlu z grubym dnem zagotować wodę z cukrem, imbirem i solą. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż płyn odparuje do konsystencji syropu. Przecedzić przez gęste sitko, przestudzić. Zmiksować kolendrę, sok z limonki, chilli i dymkę. Wlać syrop imbirowy i starannie wymieszać.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.