Anna Olson

Ciasteczka kakaowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka kakaowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

¾ kostki miękkiego masła

1 szklanka cukru-pudru

6 łyżek ciemnego holenderskiego kakao w proszku

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 żółtko

1 łyżka mleka

1 ½ szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

cukier - puder do posypania



Przygotowanie

Utrzeć masło w misce na puszystą kremową masę. Do miski z masłem przesiać cukier-puder oraz kakao i zmieszać składniki. Dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i mleko; zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszać za pomocą łopatki, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w plastykową folię, uformować dysk i chłodzić przez 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 160º C. Na oprószonej cukrem - pudrem powierzchni blatu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wyciąć z ciasta niewielkie ciasteczka o dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. Ostudzić ciasteczka i posypać cukrem-pudrem. Ciasto na ciasteczka można zamrażać. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 tygodnie.



Wersja zmodyfikowana



ELEGANCKIE MARKIZY KAKAOWE



Upiec niewielkie okrągłe ciasteczka według przepisu podstawowego, ostudzić.



Nadzienie

białko 1 jajka

1 ¾ szklanki cukru-pudru

2-3 krople ekstraktu miętowego



Przygotowanie

Ucierać w misce białko, dosypując po dwie łyżki cukru-pudru, aż powstanie miękka masa. Zagnieść ją z pozostałym cukrem-pudrem i ekstraktem miętowym, aż uzyska konsystencję plasteliny. Jeśli masa się klei, dodać więcej cukru-pudru, a jeśli jest za sucha – dolać odrobinę wody.

Utoczyć z miętowego nadzienia kulkę wielkości dużego winogrona, lekko ją spłaszczyć i włożyć pomiędzy dwa ciasteczka. Delikatnie ścisnąć ciastka, aż masa dojdzie do krawędzi markizy.

Markizy można polać czekoladą lub oprószyć cukrem-pudrem.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

Podobne przepisy

Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#t54t67t2

12.04.2012 14:26


CYTUJ

do niczego nie dobre

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.