Iwona  Zasuwa

Ciasteczka jaglane kokosanki


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

Ciasteczka jaglane kokosanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko

2 łyżki mielonego lnu złocistego

kilka garści wiórków kokosowych

3 łyżki syropu klonowego lub miodu

1 łyżeczka oleju kokosowego do pieczenia

 

Przygotowanie:

Połącz ze sobą kaszę, len i syrop klonowy lub miód, i zmiksuj na niezbyt gładką masę.
Dodaj wiórki kokosowe do uzyskania masy o konsystencji łatwej do formowania dłońmi. Ulep kulki, spłaszczone ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym olejem kokosowym i zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i preferowanego stopnia twardości. U nas to 20 minut w temperaturze 160°C. Najlepiej wyjmij ciasteczka z pieca zanim się zrumienią!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.