Anna Olson

Ciasteczka imbirowo-sezamowe


Przepis z programu Na słodko Imbir (odc.33)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka imbirowo-sezamowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki cukru

1 szklanka ziarna sezamowego

¾ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżka świeżo startego imbiru

½ szklanki soku z cytryny

½ kostki stopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce cukier, ziarno sezamu i mąkę. Dodać starty imbir, sok cytrynowy i stopione masło i mieszać, aż składniki się połączą. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką, rozsmarować kółka z ciasta o średnicy ok. 5 cm, pozostawiając między nimi 5cm wolnego miejsca (rozmiar ciastek zwiększa się podczas pieczenia). Piec 4 minuty, przewrócić ciasteczka na drugą stronę i piec jeszcze przez 3-4 minuty, aż będą złotobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciastka całkowicie – będą wtedy płaskie, lub po ok. 2 minutach (jeszcze gorące) ułożyć na powierzchni drewnianego wałka. Można zrobić z ciastek miseczki, układając jeszcze gorące placuszki na wąskiej szklance odwróconej do góry dnem. Miseczki można potem wypełnić kremem, bitą śmietaną, lodami lub owocami.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.