Anna Olson

Ciasteczka czekoladowe


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kostki masła

280g posiekanej czekolady deserowej

4 jajka o temperaturze pokojowej

1 ½ szklanki cukru

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 łyżeczka kawy w proszku

½ szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

170g posiekanej białej czekolady

2/3 szklanki cukru-pudru

 

 

Przygotowanie:


Nad rondlem w połowie wypełnionym gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić metalową lub szklaną miskę z masłem. Mieszać, aż masło w połowie się rozpuści i dodać posiekaną czekoladę deserową. Mieszać, aż składniki się rozpuszczą, zdjąć z ognia i odstawić. Ubić mikserem jajka
z cukrem, wanilią, kawą, aż masa stanie się jasna i gęsta (ok. 5 min.) Do oddzielnej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połączyć stopioną czekoladę z masłem i masą jajeczną. Dodać sypkie składniki oraz białą czekoladę i wymieszać. Przykryć ciasto plastykową folią i wstawić
do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Nabierać ciasto z miski łyżką stołową lub łyżeczką do herbaty (zależnie od pożądanej wielkości ciasteczek) i formować z niego kulki. Obtaczać w cukrze-pudrze i układać rzędami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając 5 cm miejsca między ciasteczkami. Spłaszczyć kulki otwartą dłonią, piec ciasteczka przez 18-20 minut. Schłodzone ciasteczka można przechowywać w zamkniętym naczyniu przez tydzień w temperaturze pokojowej. Ciasto na ciasteczka można zamrażać.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.