Paul Merret

Ciasteczka czekoladowe


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże jajka

130 g cukru

½ łyżki zaparzonego espresso

1 laska wanilii

20 g masła

140 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

60 g niesłodzonej czekolady cukierniczej

60 g mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

125 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę włożyć na 1 godz. do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Masło i czekoladę umieścić w misce i postawić na rondlu z lekko wrzącą wodą. Stopić składniki i delikatnie wymieszać. Ubić jajka z cukrem. Rozkroić wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej, wlać też kawę i wymieszać. Wlać do jajek stopioną czekoladę i wymieszać. W osobnej miseczce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Dodać zamrożone groszki lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka, schłodzić 10 minut w lodówce. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżeczką porcje masy. Wstawić do piekarnika na 8-9 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Podawać z cappuccino (zaparzyć kawę we włoskim ekspresie, mleko 2% podgrzać w mikrofalówce i ubić trzepaczką. Wlać kawę do filiżanki i łyżką nałożyć na kawę spienione mleko).

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.