Anna Olson

Ciasteczka cytrynowe


Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasteczka cytrynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1 szklanka mąki (110g)

¼ szklanki kaszy kukurydzianej (50g)

¼ szklanki cukru pudru (20g)

szczyptę soli

½ szklanki masła (115g)



Masa

4 jaja plus 2 żółtka

1 1/3 szklanki cukru (300g)

2 łyżeczki skórki cytrynowej

½ szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki śmietanki kremówki



Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, kaszę kukurydzianą, cukier puder. Zamieszać palcami i dosypać szczyptę soli. Dodać masło, rozetrzeć, aż powstanie kruche ciasto. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Wstawić na 15-18 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Po upieczeniu spód musi wystygnąć, zanim nałoży się masę.



Masa

Ubić jaja z żółtkami i cukrem. Wsypać startą skórkę z cytryny, wlać sok z cytryny, wymieszać. Dosypać proszek do pieczenia, dolać śmietanę kremówkę. Ubić, wylać na spód. Wstawić na 25 - 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Wystudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Posypać cukrem pudrem, pokroić.



Wersja zmodyfikowana



CIASTECZKA CYTRYNOWE Z ZABAIONE I OWOCAMI W LIKIERZE



Upiec ciasteczka cytrynowe według powyższego przepisu.

Zrobić cytrynowe zabaione: sok z cytryny, żółtka, cukier i białe wino ubić na puszystą masę w kąpieli wodnej. Przygotować owoce w likierze. Do miski wrzucić świeże maliny, pokrojone truskawki, jeżyny i jagody. Dodać długie paseczki skórki cytrynowej. Dolać limoncello czyli likier cytrynowy i delikatnie wymieszać. Ciasteczka cytrynowe serwować z łyżką owoców w likierze i kremem zabaione.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.