Paul Merret

Ciasteczka brownie


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Ciasteczka brownie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jajka od kur z wolnego wybiegu

130 g miałkiego cukru

½ łyżki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną wrzątku

20 g masła

200 g gorzkiej czekolady

połamanej na kawałki

30 g mąki pszennej

przesianej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

50 g orzechów makadamia

50 g białej czekolady

posiekanej

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Utrzyj jajka z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dodaj rozpuszczoną kawę i wymieszaj. W misce opartej na garnku z odrobiną gotującej się wody rozpuść czekoladę i masło (miska nie może dotykać powierzchni wody). Kiedy się stopią, zdejmij miskę z garnka i odstaw na 5 min do przestygnięcia. Po tym czasie wlej do miski z czekoladą i masłem mieszaninę kawowo-jajeczną i starannie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstego budyniu. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól i

powrót

Podobne przepisy

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort koliber
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#moniaq1

11.03.2012 18:35


WARSZAWA

CYTUJ

Jeszcze raz zrobiłam te ciasteczka i masa do pieczenia wyszła gęsta. Wcześniej obejrzałam program i zauważyłam, że rozpuszczona czekolada musi tak bardzo wystygnąć, że mocno zgęstnieje, czyli wg.mnie 5 min nie wystarczy. Trzeba też uważać z ilością wody do kawy, żeby jej było naprawdę odrobinę np. pół łyżki. I wtedy powinno być ok.

#moniaq

25.02.2012 14:33


WARSZAWA

CYTUJ

Zrobiłam ciasteczka i też mi się rozlały , więc do drugiej części dodałam trochę otrąb i było ok. W smaku bardzo dobre.

#Monika_Gdynia

01.02.2012 15:44


Gdynia

CYTUJ

zrobiłam te ciasteczka, wyszły bardzo dobrze nic się nie rozlało na blasze, wyszły takie jak powinny z fajną popękaną skórką i miekkie w środku. BARDZO DOBRE!!! polecam ten przepis tylko faktycznie trzeba się trzymać ilości z aptekrską dokładnością bo mogą nie wyjść takie jak powinny.

#malecasss

25.09.2011 13:16


krk

CYTUJ

Zrobiłam...szału nie ma...rozlały się po blaszce, a na dodatek takie bezpłciowe w smaku :/

#zurominek

25.08.2011 11:51


CYTUJ

Wczoraj zrobiłam ciasteczka, niestety masa była zbyt płynna. Nie dały się ładnie ułożyć na blaszce i trochę się rozlały, ale w smaku bardzo dobre.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.