Maryla Musidłowska

Ciabatta bez wyrabiania

Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciabatta bez wyrabiania

odsłon: 33786

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


3 filiżanki mąki
1,5-2 filiżanki bardzo ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki drożdży
0,25 łyżeczki octu z czerwonego wina
0,5 łyżeczki cukru
czarnuszka

Przygotowanie:


Składniki szybko połącz w misce, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w cieple na 3 do 15 godzin.
Wysmaruj kamionkową miskę oliwą i wysyp ją mąką i czarnuszką. Obsyp blat mąką, wylej wyrośnięte ciasto z miski i przy pomocy szerokiego noża i palców, sklej z niego nieforemny bochenek. Przełóż ciasto do kamionkowej miski, z góry obsyp je czarnuszką. Przykryj pokrywką. Włóż do pieca nagrzanego do 220 stopni C na 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz jeszcze ok. 20 minut podnosząc temperaturę do 240 stopni C.

powrót

skomentuj przepis

karolina512

postów: 1

06.05.2014 06:21

CYTUJ

WYGLĄDA PYSZNIE ZARAZ JADĘ DO SKLEPU PO PRODUKTY.

AlicjaAB

postów: 2

17.04.2011 12:01

CYTUJ

Ciabatka prosta i smaczna! Ja piekłam w naczyniu zaroodpornym i tez wyszło.

#Warmianka2

16.02.2011 14:18


CYTUJ

przepraszam-jak radzi kolega z Wrocławia:)

#Warmianka

16.02.2011 14:15


CYTUJ

ja dzis mam zamiar zrobic i zostawic na noc a jutro upiec w keksowce tak jak radzi kolezanka z Wrocławia! dziekuje

#mateuszekp1

22.01.2011 17:00


Wrocław

CYTUJ

Ja piekłem w różnych naczyniach. Najlepiej wychodzi w keksówce bo chleb jest foremny i łatwo pokroić go na kromki. Foremkę przykrywam folią aluminiową.

#mimoza

22.01.2011 13:01


elblag

CYTUJ

wyglada pysznie,nie mam miski kamionkowej,sprobuje w garnku

mateuszekp

postów: 1

02.01.2011 22:41

CYTUJ

Przepis jest świetny. Polecam wszytkim

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.