Donna Dooher

Chutney z kokosa i zielonego chilli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Chutney z kokosa i zielonego chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (500 ml) świeżego

tartego kokosa

1 szklanka (250 ml) tartego zielonego mango

½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek

½ szklanki (125 ml) jogurtu

¼ szklanki (60 ml) posiekanych zielonych chilli

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego imbiru

¼ szklanki (60 ml) wody

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny

2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego

1 łyżeczka (5 ml) ziaren gorczycy

2 pokruszone

suszone

czerwone chilli

15 świeżych liści curry

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować kokos, mango, szalotki jogurt, zielone chilli i imbir z jak najmniejszą ilością wody na gęste puree. Dodać sól oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić gorczycę, czerwone chilli i liście curry, przykryć i dusić, aż nasiona zaczną pękać. Dodać puree, wymieszać i gotować 15 sekund. Można przechować parę dni w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.