Ugotuj mi mamo

przepisy z programów >>

Chutney śliwkowy

Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)

trudność: brak

rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

składniki i przygotowanie:

Składniki:
500 g różnych śliwek
100 ml białego winnego octu
100 g brązowego cukru demerara
3 łyżki wody
2-3 szalotki
1 laska cynamonu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wydrylowane śliwki kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy ocet, cukier, wodę i cynamon (można doprawić też gałką muszkatołową i zielem angielskim). Dorzucamy pokrojone szalotki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu od 15 do 20 minut (aż śliwki zaczną się rozpadać). Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do słoika. Przechowujemy nie dłużej niż tydzień.

© James Martin

skomentuj przepis >>