James  Martin

Chutney śliwkowy

James Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney śliwkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:


500 g różnych śliwek
100 ml białego winnego octu
100 g brązowego cukru demerara
3 łyżki wody
2-3 szalotki
1 laska cynamonu
sól
pieprz

Przygotowanie:


Wydrylowane śliwki kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy ocet, cukier, wodę i cynamon (można doprawić też gałką muszkatołową i zielem angielskim). Dorzucamy pokrojone szalotki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu od 15 do 20 minut (aż śliwki zaczną się rozpadać). Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do słoika. Przechowujemy nie dłużej niż tydzień.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.