Donna Dooher

Chutney borówkowo-pieprzowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney borówkowo-pieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (500 ml) brązowego cukru

¼ szklanki (60 ml) octu malinowego

¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego

¼ szklanki (60 ml) białego octu winnego

4 szklanki (1 l) borówek amerykańskich

1 szklanka (250 ml) posiekanej cebuli

¼ szklanki (60 ml) ziaren zielonego pieprzu

1 ½ łyżeczki (7 ml) startego

świeżego imbiru

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wlać do garnka ocet, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min na średnim ogniu. Dodać borówki, cebulę, pieprz, sok z cytryny oraz imbir, zmniejszyć ogień i gotować 45 min mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać kilka tygodni w lodówce, w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.