Gary  Mehigan

Churros z sosem czekoladowym


Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Churros z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki churros

250 ml mleka

100 g masła

1 łyżka stołowa cukru

125 g mąki

3 żółtka

ziarna z dwóch rozciętych lasek wanilii

olej roślinny do smażenia



Składniki sosu

1 filiżanka skondensowanego mleka

200g czekolady deserowej

nieco mleka i rumu



Przygotowanie churros

W garnku zagotować mleko z cukrem, masłem i ziarnami wanilii. Przesiać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Dodać żółtka i wymieszać. Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskać paski ciasta do oleju rozgrzanego do 180°C. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posypać cukrem.



Przygotowanie sosu

Podgrzać mleko skondensowane, wrzucić czekoladę i utrzeć na jedwabistą masę. Dolać mleka i rumu do smaku, wymieszać. Podawać churros z sosem.



powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.