Marieta  Marecka

Churros, hiszpańskie pączki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Churros, hiszpańskie pączki

odsłon: 3395

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml wody

100 g masła

400 g mąki pszennej

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

4 jaja

szczypta soli

olej do smażenia

Do podania:

drobny cukier brązowy + 1 łyżka cynamonu + gorąca czekolada

(lukier do ozdobienia gniazdek)

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Podgrzewamy całość do zagotowania. Rondelek nadal trzymamy na palniku, zmniejszamy ogień i na raz dosypujemy przesianą mąkę wraz z cynamonem. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, aż ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mazurek czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.