Marieta  Marecka

Churros, hiszpańskie pączki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Churros, hiszpańskie pączki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml wody

100 g masła

400 g mąki pszennej

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

4 jaja

szczypta soli

olej do smażenia

Do podania:

drobny cukier brązowy + 1 łyżka cynamonu + gorąca czekolada

(lukier do ozdobienia gniazdek)

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Podgrzewamy całość do zagotowania. Rondelek nadal trzymamy na palniku, zmniejszamy ogień i na raz dosypujemy przesianą mąkę wraz z cynamonem. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, aż ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.