Mark  Bittman

Chrupkie płatki


Przepis z programu Minimalista (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Chrupkie płatki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1350 g płatków owsianych (zwykłych

nie błyskawicznych ani instant)

450 g mieszanki orzechów i ziaren (nasiona słonecznika

sezam

siekane orzechy włoskie

ziemne

nerkowca i migdały)

225 g niesłodzonych wiórków kokosowych (niekoniecznie)

1 łyżeczka zmielonego cynamonu (lub do smaku)

odrobina soli

pół szklanki lub cała miodu lub syropu klonowego (lub do smaku)

1 szklanka rodzynek lub siekanych suszonych owoców (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać płatki, orzechy, ziarna, wiórki kokosowe, cynamon, sól i miód lub syrop klonowy. Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna równo się zrumienić. Im bardziej się zrumieni, tym bardziej będzie chrupka. Wyjąć masę z piekarnika, dodać rodzynki i suszone owoce. Ostudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce. Płatki długo zachowają świeżość.

powrót

Podobne przepisy

Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie gotowane z tymiankiem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.