Dave  Myers

Chrupkie chlebki żytnie


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chrupkie chlebki żytnie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g pełnoziarnistej mąki żytniej, plus do podsypywania

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżeczka nasion anyżu albo kopru włoskiego

1 łyżeczka miodu

30 g masła, w temp. pokojowej

 

Do dekoracji (opcjonalnie)

1 białko

mieszanka nasion – kminek, anyż, mak, sezam

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, anyż, miód i masło. Wymieszaj dokładnie, po czym wlej mleko cienką strużką, cały czas zagniatając, aż powstanie ciasto – na początku może się kleić przy wałkowaniu. Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij krążki o średnicy 20 cm – z tej ilości ciasta powinno wyjść 6-8 sztuk.
Pośrodku każdego krążka wytnij małe kółeczko.
Umieść krążki na trzech blachach i ponakuwaj gęsto widelcem.
Roztrzep białko z wodą i posmaruj chlebki, a następnie posyp mieszanką ziaren i powciskaj je delikatnie w ciasto.
Piecz 12-15 min, po wyjęciu zostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.