Dave  Myers

Chrupkie chlebki żytnie


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chrupkie chlebki żytnie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g pełnoziarnistej mąki żytniej, plus do podsypywania

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżeczka nasion anyżu albo kopru włoskiego

1 łyżeczka miodu

30 g masła, w temp. pokojowej

 

Do dekoracji (opcjonalnie)

1 białko

mieszanka nasion – kminek, anyż, mak, sezam

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, anyż, miód i masło. Wymieszaj dokładnie, po czym wlej mleko cienką strużką, cały czas zagniatając, aż powstanie ciasto – na początku może się kleić przy wałkowaniu. Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij krążki o średnicy 20 cm – z tej ilości ciasta powinno wyjść 6-8 sztuk.
Pośrodku każdego krążka wytnij małe kółeczko.
Umieść krążki na trzech blachach i ponakuwaj gęsto widelcem.
Roztrzep białko z wodą i posmaruj chlebki, a następnie posyp mieszanką ziaren i powciskaj je delikatnie w ciasto.
Piecz 12-15 min, po wyjęciu zostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

powrót

Podobne przepisy

Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.