Marco Pierre  White

Chrupiący pieczony boczek


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chrupiący pieczony boczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg boczku

6 owoców anyżu gwiazdkowatego

1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry

600 g płynnego miodu

2 kostki rosołowe

4 średnie cebule

1 pęczek szałwii

4 liście laurowe

olej słonecznikowy lub klarowane masło

sól morska

 

 

Przygotowanie:


Wmasować nieco oleju w skórę boczku i lekko posolić. Boczek umieścić na ruszcie, umieścić pod nim blachę i nalać do niej wody. Piec 2 godziny w temp. 160°C, na najniższej półce piekarnika.
Przygotować glazurę miodową. Do rondla nalać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i kolendrę. Gotować aż zredukuje się do połowy objętości. Cebule przekroić na pół, odkroić im pięty, można też obrać. Wlać nieco oleju na patelnię i rozgrzać. Ułożyć w niej połówki cebul płaską stroną na dół, dodać liście laurowe i szałwię. Smażyć aż zaczną się rumienić. Wstawić patelnię do piekarnika, piec 25 minut, aż cebule mocno się zezłocą. Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął. Przecedzić sos spod rusztu i wlać do rondla. Zredukować o jedną trzecią. Można też dodać nieco glazury miodowej. Posmarować boczek glazurą. Kroić grube plastry. Podawać z upieczoną cebulą i sosem.

powrót

Podobne przepisy

Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.