Paul Merret

Chrupiący kurczak pułkownika Merretta


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chrupiący kurczak pułkownika Merretta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 udka kurczaka

4 pałki z kurczaka

główka czosnku (opcjonalnie)

gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka soli selerowej

½ łyżeczki mielonej gorczycy

½ łyżeczki soli

300 ml mleka

1 litr oleju roślinnego

4 ziemniaki

ugotowane i schłodzone przez noc w lodówce

½ główki białej kapusty bez głąba

drobno poszatkowanej

1 duży ogórek starty na tarce o grubych oczkach

2 marchewki

obrane i starte na tarce o dużych oczkach

1 czerwona cebula

obrana

przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki

100 g majonezu

 

 

Przygotowanie:


Zalej kawałki kurczaka, czosnek i tymianek (opcjonalnie) zimną wodą, doprowadź do wrzenia, usuń szumowiny i gotuj 30 min. Odstaw garnek z kurczakiem do ostygnięcia i wymieszaj w misce mąkę z kminem, pieprzem kajeńskim, solą selerową, mieloną gorczycą i starannie wymieszaj. Wyjmij kawałki kurczaka z wywaru, osusz starannie papierowym ręcznikiem i obtocz w mące z przyprawami. Do drugiej miski wlej mleko i zanurzaj w nim kawałki kurczaka. Obtocz je w mące z przyprawami po raz drugi – dzięki temu będą chrupiące po usmażeniu. Wlej olej do dużego garnka, żeby wypełnił go w połowie i podgrzej do temp. 170 stopni C. Kiedy kawałek chleba wrzucony do oleju zaskwierczy i od razu usmaży się na złocisty kolor, temperatura jest właściwa. Smaż po 2-3 kawałki kurczaka, wkładając je do oleju łyżką cedzakową. Obracaj je delikatnie i smaż ok. 5 min, aż będą złociste i zagrzeją się aż do kości. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pokrój ziemniaki na ćwiartki i zanurz w gorącym oleju na 2-3 min, aż się zezłocą. Odłów je łyżką cedzakową, wymieszaj w misce warzywa z majonezem i podawaj porcje kurczaka z ziemniakami i sałatką coleslaw.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.