Chrupiący kurczak po chińsku

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chrupiący kurczak po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 opakowanie chińskiej przyprawy do zup*
4 litry zimnej wody
3 łyżki soli
2 całe kurczaki (po 1,5 kg)
2 litry białego octu
500 g maltozy (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością)
olej rzepakowy
inny roślinny lub arachidowy do smażenia (ok. 1,5 litra)

*(Powinna zawierać: anyż gwiazdkowaty
cynamon
goździki
imbir
nasiona kopru włoskiego
suszoną skórkę pomarańczową oraz lukrecję - dostępne w sklepach z żywnością orientalną)

Przygotowanie:

Przyprawę do zup zawinąć w gazę lub cienką ściereczkę i zawiązać sznurkiem. Wrzucić do garnka z wodą. Włożyć kurczaki w całości. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na pół godziny do przestygnięcia. Dzięki temu kurczak będzie dobrze ugotowany, ale nie wysuszony. Wyjąć kurczaki z wywaru i osączać 20 minut, aż skóra będzie zupełnie sucha. Podgrzać ocet do około 30 stopni (ma być gorący, ale nie powinien wrzeć). Mieszając, rozpuścić w nim maltozę. Zanurzyć kurczaki w occie z maltozą i zawiesić na 1 godzinę (najlepiej na haku) lub osączyć, aż powierzchnia skóry stwardnieje i będzie lepka. W woku rozgrzać olej, a kiedy zacznie dymić, pojedynczo obsmażyć kurczaki ze wszystkich stron, aż skóra będzie chrupiąca i złocista. Osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.