Chrupiący boczek wieprzowy

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chrupiący boczek wieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg wieprzowego boczku bez kości

ze skórą

 

 

Przygotowanie:


Ponakłuwaj ostrym nożem skórę na boczku. Nadziej brzeg mięsa na dwa haki, by łatwiej je było przytrzymać. Trzymając mięso nad szerokim garnkiem z wrzątkiem, polej boczek kilkoma chochlami wrzątku od strony skóry, żeby się obkurczyła. Rozgrzej suchy wok na dużym ogniu, wsyp sól, zmielony pieprz, mieszankę Pięcu Smaków, biały pieprz oraz cukier i praż przez 3 minuty. Przesyp przyprawy na zimny talerz, trochę przestudź i jeszcze dobrze ciepłą natrzyj mięso. Zawieś boczek na hakach na 8 godzin lub na całą noc w chłodnym i przewiewnym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Ułóż boczek skórą do góry na kratc

powrót

Podobne przepisy

Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki jagnięce z pesto
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Roberto30

postów: 3

02.01.2014 18:04

CYTUJ

przepis super, cała rodzina moja się zajadała w święta
mała rada: zawiesiłem boczek na haku na 24 godziny

#voytek64

05.05.2012 14:20


Łódź

CYTUJ

ciekawe, cze golonka zrobiona w taki sposób byłaby smaczna??? Chyba spróbuję!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.