Chrupiące smażone kwadraty serowe

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Chrupiące smażone kwadraty serowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 ząbek czosnku, wyciśnięty

½ szklanki masła (125 ml)

½ szklanki mąki (125 ml)

2 szklanki mleka (500 ml)

1½ szklanki startego sera ementaler (375 ml)

1½ szklanki startego sera gruyer (375 ml)

1½ szklanki startego parmezanu (375 ml)

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (5 ml)

4 jajka, roztrzepane

½ szklanki mąki (125 ml)

1 szklanka bułki tartej (250 ml)

sól i pieprz

olej do smażenia (na przykład z orzechów ziemnych lub Canola)



do podania:

marynowane warzywa

rukola wymieszana z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem



Przygotowanie:

W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i mąkę. Mieszamy gotując przez 2 minuty. Dodajemy mleko, mieszamy, aż sos zgęstnieje. Zagotowujemy, dodajemy sery i mieszamy, aż się roztopią. Doprawiamy pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, wylewamy do foremki (dł. 23 cm) wyłożonej folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 3 godziny, aż masa stężeje. Wyjmujemy na blat, zdejmujemy folię, kroimy na 6 dużych lub 12 średnich kwadratów. Mąkę, jajka i bułkę tartą umieszczamy w osobnych miskach. Obtaczamy każdy kwadrat w mące, potem moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Smażymy na rumiano, 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podanie: kwadraty układamy pojedynczo na talerzach. Na wierzchu układamy marynowane warzywa i rukolę. Uwaga: możemy użyć dowolnego gatunku sera. Kwadraty przed smażeniem możemy mrozić.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.