Chrupiące śledzie z pikantną sałatką

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Chrupiące śledzie z pikantną sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

10 małych śledzi, wypatroszonych i oskrobanych

1 łyżka prażonej mielonej curry

sól

2 łyżeczki pieprzu

1 szklanka mąki

sok z limonki

2 litry oleju do smażenia

1 główka czosnku (ząbki czosnku lekko miażdżymy, ale nie obieramy)

10 suszonych czerwonych chili



na sałatkę:

1 duża cebula, drobno pokrojona w plasterki

3 zielone chili, drobno posiekane

4 dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki

1 średni ogórek, pokrojony w plasterki

2 łyżeczki suszonego tuńczyka w płatkach

sok z limonki

sól i pieprz



Przygotowanie:

Oczyszczone śledzie umieszczamy w naczyniu. Dodajemy curry, sól, pieprz i mąkę. Mieszamy, żeby ryby pokryły się mąką i przyprawami. Dodajemy sok z limonki i znów mieszamy. Łączymy wszystkie składniki na sałatkę i odstawiamy. W naczyniu na dużym ogniu rozgrzewamy olej, aż osiągnie temperaturę dymienia. Po jednym dodajemy śledzie i smażymy, aż staną się złociste i chrupiące. Smażymy po 3-4 śledzie naraz, żeby nie obniżyć temperatury oleju. Wyjmujemy ryby, odkładamy na papier kuchenny i smażymy kolejną partię. W tym samym oleju smażymy ząbki czosnku i papryczki chili. Wyjmujemy i osączamy. Na talerzu kładziemy kilka śledzi, dekorujemy smażonym czosnkiem i chili. Podajemy z sałatką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.