Lucinda Scala  Quinn

Chrupiące skrzydełka w sezamie


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chrupiące skrzydełka w sezamie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 skrzydełek kurczaka

3 duże jajka

rozkłócone

2-3 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

½ szklanki pszennej mąki

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki ziaren sezamu

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

ostry sos

do podania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce czosnek, mąkę, bułkę tartą, ziarna sezamu, pieprz i sól. Włożyć skrzydełka do dużej miski, wlać rozkłócone jajka i dokładnie wymieszać. Obtaczać skrzydełka w mące z dodatkami i układać na blasze.
Wstawić do piekarnika i po pół godzinie zwiększyć temperaturę do 200° C. Piec jeszcze 20-30 minut, aż skrzydełka się zrumienią i zaczną skwierczeć. Podawać gorące, polane ostrym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Stir fry z kolczocha i wołowiny
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.