Chrupiące skrzydełka w sezamie

Chrupiące skrzydełka w sezamie
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 20 skrzydełek kurczaka
  • 3 duże jajka
  • rozkłócone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • obrane i drobno posiekane
  • ½ szklanki pszennej mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki ziaren sezamu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • ostry sos
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce czosnek, mąkę, bułkę tartą, ziarna sezamu, pieprz i sól. Włożyć skrzydełka do dużej miski, wlać rozkłócone jajka i dokładnie wymieszać. Obtaczać skrzydełka w mące z dodatkami i układać na blasze.
Wstawić do piekarnika i po pół godzinie zwiększyć temperaturę do 200° C. Piec jeszcze 20-30 minut, aż skrzydełka się zrumienią i zaczną skwierczeć. Podawać gorące, polane ostrym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA