Anna Olson

Chrupiące pieczone jabłka

Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Chrupiące pieczone jabłka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:


6 kwaskowatych jabłek (np. idared
spartan)
duża garść rodzynek
pół cytryny
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
½ szklanki mąki
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne małą okrągłą łyżką do melona – nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 – 30 minut w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.

powrót

skomentuj przepis

patrycja.s

postów: 1

23.05.2013 17:32

CYTUJ

Zrobiłam sos wg tego przepisu. Jest zbyt jajeczny ina dodatek za słodki w tej wersji. Nie polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.