MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Chrupiące pieczone jabłka

Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)

trudność: brak

rodzaj dania: Desery Desery

składniki i przygotowanie:



Składniki:
6 kwaskowatych jabłek (np. idared, spartan)
duża garść rodzynek
pół cytryny
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
½ szklanki mąki
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne małą okrągłą łyżką do melona – nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 – 30 minut w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.

Wersja zmodyfikowana

JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM

Sos waniliowy:
1 laska wanilii
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżki stołowe cukru
½ szklanki mleka

Przygotowanie:
Jajka wymieszać z mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać wanilię. Powoli wlać krem mleczno-jajeczny do miski z żółtkami i cukrem, stale mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Powstały krem przelać z powrotem do rondla i podgrzać na wolnym ogniu. Sos można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Wylać sos na dno głębokiego talerza i ułożyć na nim upieczone jabłko.

© Anna Olson

skomentuj przepis >>

patrycja.s

postów: 1

23.05.2013 17:32

CYTUJ

Zrobiłam sos wg tego przepisu. Jest zbyt jajeczny ina dodatek za słodki w tej wersji. Nie polecam