Tomasz Jakubiak

Chrupiące naleśniki z maślanym awokado, chorizo i krewetkami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 1852

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

0,5 szklanki mleka

łyżka masła klarowanego

ręcznik papierowy

 

Farsz:

kiełbasa chorizo

papryczka chilli

6 krewetek

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy

6 pomidorków cherry

szczypta soli

limonka

5 listków kolendry

awokado

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj jajka, sól, pieprz i mleko. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozpuść masło i zbierz jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Wlej ciasto na patelnię i smaż naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika, przetrzyj patelnię papierem z tłuszczem.
Przygotuj farsz. Na patelnię wlej oliwę. Pokrój kiełbasę, chilli, czosnek i podsmaż. Dodaj oczyszczone krewetki i pokrojone pomidorki cherry. Wymieszaj razem wszystkie składniki. Gdy krewetki się zarumienią, wyłącz ogień. Dodaj sól, sok z limonki, kolendrę i pokrojone awokado. Podawaj naleśniki z farszem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

18.07.2016 08:39

CYTUJ

pyszne :) do ciasta naleśnikowego dodałam małą łyzeczkę Polskiego Oleju Rzepakowego, naleśniki wtedy pięknie się smażą. A z mąką zrobiłam eksperyment i dodałam o obniżonej zawartości glutenu typ 480. Przekąska świetna :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.