Chrupiące krakersy z kremem „burratina”

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki na 500 g krakersów

500 g maki pszennej (typ 480)

50 g smalcu

200-250 g wody

25 g drożdży piwnych

12 g soli

 

 

Przygotowanie:


Przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, do środka dodajemy rozkruszone drożdże piwne, dolewamy niewielką ilość wody, rozpuszczamy, dodajemy smalec, mieszamy z niedużą ilością mąki, następnie dosypujemy sól i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-45 minut. Przy użyciu maszynki do makaronu robimy bardzo cienkie płaty z ciasta; na posmarowanej oliwą blasze układamy płaty i smarujemy oliwą oraz posypujemy solą; radełkiem kroimy ciasto w skośne paski lub inne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza 10-12 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.