Laura Calder

Chrupiące bezy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Chrupiące bezy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 białka jajek

szczypta soli

1 łyżeczka wanilii (wody pomarańczowej lub syropu klonowego)

1/8 łyżeczki winianu potasu

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie:

Ubij białka z solą, dodaj wanilię i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna. Wymieszaj winian potasu ze zwykłym cukrem i powoli dodawaj do białek, łyżeczka po łyżeczce. Piana ma być sztywna, a cukier powinien rozpuścić się. Przesiej cukier puder i mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodaj te składniki do piany i wymieszaj dokładnie. Wyłóż pianę formując bezy na blachę pokrytą pergaminem. Piecz w temperaturze 110°C, aż bezy uzyskają kremowy kolor i będą chrupiące, czyli godzinę – półtorej. Wyjmij je z piekarnika. Ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.