Chrupiąca wołowina hoi an

Chrupiąca wołowina hoi an
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Przygotowanie:



Marynata
2 jajka „wiejskie”, lekko roztrzepane
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru palmowego
2 łyżki kłącza galangalu, pokrojonego „na zapałkę”
3 łyżeczki nasion sezamu
1 łyżeczka wina ryżowego lub sake
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka sosu rybnego
500 g polędwicy wołowej, pokrojonej cienko w poprzek
olej słonecznikowy lub arachidowy, do głębokiego smażenia
skrobia kukurydziana, do obtaczania

Przygotowanie
W misce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojoną wołowinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba od razu zaczyna skwierczeć. Kawałki wołowiny wyjmować z marynaty, obtaczać w skrobi kukurydzianej i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Należy smażyć partiami, aby nie obniżać temperatury oleju. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku kuchennym i natychmiast podawać.

© Dave Myers i Si King

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA