Anjum  Anand

Chrupiąca sałatka z orzeszkami ziemnymi


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chrupiąca sałatka z orzeszkami ziemnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sałatka

1 pomidor, drobno pokrojony

4 łyżki drobno pokrojonego ogórka

1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

garść posiekanej świeżej kolendry

2 łyżki solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekane

1 czubata łyżka suszonego miąższu kokosa

¼ łyżeczki startego imbiru

sól do smaku



Przyprawy

1 łyżeczka oleju roślinnego

¼ łyżeczki nasion gorczycy

kilka liści curry

1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie

Wymieszać składniki sałatki w misce. Na patelni rozgrzać olej i dodać gorczycę. Kiedy zacznie strzelać, dodać liście curry i zdjąć z ognia. Wlać sok z cytryny i zamieszać. Polać sałatkę olejem z przyprawami, zamieszać i doprawić do smaku solą.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.