Anjum  Anand

Chrupiąca okra


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chrupiąca okra
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g mąki z ciecierzycy

400 g okry

wytartej mokrym papierowym ręcznikiem i z obciętymi końcami

olej roślinny do smażenia

1 łyżeczka mieszanki przypraw chat masala

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

¼ łyżeczki amchoor (sproszkowane suszone mango)

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę do miski. Okrę pokroić wzdłuż na ćwiartki i obtoczyć w mące. Wlać do rondla 2,5 cm oleju, rozgrzać go, dodać okrę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż będzie chrupka i rumiana.
Wyjąć okrę łyżką cedzakową i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski, posypać przyprawami, dokładnie wymieszać i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.