Piotr Przykaza

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

2 pory (ok. 20 centymetrowe)

4 łodygi selera naciowego

1 łyżka mąki pszennej

2 l wrzątku lub rosołu na ościach

3 duże ziemniaki

250 ml śmietany 18%

100 g krewetek koktajlowych

100 g mięsa z małż

250-300 g białej ryby (dorsz, sola, mintaj)

3 gałązki tymianku (lub suszony)

pieprz

sól do smaku

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka wrzucić masło, do tego drobno posiekaną cebulę, pora, łodygi selera naciowego. Jak warzywa puszczą soki (5-7 min) dodać mąkę. Następnie zalać 2 l wrzątku albo lepiej rosołu na ościach. Do tego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 20 minutach dodać pokrojoną rybę w kostkę, po kolejnych 10 minutach dodać śmietanę, krewetki i mięso z małż. Na koniec dodać świeży posiekany tymianek bądź suszony, pieprz, sól do smaku. Można dekorować posiekaną natką pietruszki. Zupa będzie lepsza następnego dnia. Podawać z chlebem irlandzkim.

powrót

Podobne przepisy

Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa minestrone z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.