Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 pory (ok. 20 centymetrowe)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 l wrzątku lub rosołu na ościach
  • 3 duże ziemniaki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 100 g mięsa z małż
  • 250-300 g białej ryby (dorsz, sola, mintaj)
  • 3 gałązki tymianku (lub suszony)
  • pieprz
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka wrzucić masło, do tego drobno posiekaną cebulę, pora, łodygi selera naciowego. Jak warzywa puszczą soki (5-7 min) dodać mąkę. Następnie zalać 2 l wrzątku albo lepiej rosołu na ościach. Do tego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 20 minutach dodać pokrojoną rybę w kostkę, po kolejnych 10 minutach dodać śmietanę, krewetki i mięso z małż. Na koniec dodać świeży posiekany tymianek bądź suszony, pieprz, sól do smaku. Można dekorować posiekaną natką pietruszki. Zupa będzie lepsza następnego dnia. Podawać z chlebem irlandzkim.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA