Chowder z ostryg

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Chowder z ostryg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

zupa:

2 łyżki oliwy (30 ml)

6 ziemniaków odmiany Yukon Gold, obranych i pokrojonych

1 cebula, pokrojona

2 łodygi selera naciowego, pokrojone

1,5 l wody

2 szklanki śmietanki 35% tłuszczu (500 ml)

2 łyżki masła (30 ml)

garść posiekanego szczypiorku

sól i świeżo mielony pieprz

24 świeżo wyłuskane ostrygi (płyn z muszli należy zachować)



dodatki:

3 duże plastry bekonu, pokrojone w brunoise

2 ścięte z selera łodygowego wstążki, pokrojone w brunoise

1 cebula, pokrojona w brunoise

1 duży ziemniak odmiany Yukon Gold, ugotowany na półtwardo i pokrojony w brunoise

garść szczypiorku

oliwa do skropienia



Przygotowanie:

Zupa: w dużym rondlu na dużym ogniu przesmażamy na oliwie ziemniaki, cebulę i seler. Dodajemy wodę, śmietankę, sól i pieprz. Wlewamy zachowany płyn z ostryg. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Rozdrabniamy całość ręcznym blenderem. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Dodajemy masło i szczypiorek. Ostrygi dodajemy na samym końcu, aby nie były przegotowane. Ewentualnie doprawiamy. Dodatki: boczek smażymy na patelni przez 3 minuty do zrumienienia. Dodajemy seler i cebulę. Smażymy 2 minuty do miękkości. Dodajemy ziemniaka, smażymy kolejne 5 minut. Odstawiamy. Podanie: zupę nalewamy do miseczek, przybieramy boczkiem z ziemniakami, skrapiamy oliwą, ozdabiamy trybulą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.