Jennifer  Paterson

Chowder z małżami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Chowder z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,15 l świeżych małż

225 g prosciutto lub innej szynki

pokrojonej na kawałeczki

kawałki boczku

3 małe drobno posiekane cebule

0,85 l wrzątku

700 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

świeżo mielony czarny pieprz

0,85 l mleka

pokruszona maca

tosty albo niesłodkie herbatniki

 

 

Przygotowanie:


Wyjmij małże ze skorup lub je otwórz nad parą używając nieco białego wina. Zachowaj całą ciecz zawartą w muszlach. W ciężkiej patelni powoli usmaż boczek i cebulę na złoty kolor, przenieś do rondla. Dodaj wrzącej wody, ziemniaki, pieprz i duś na wolnym ogniu przez około 15 min. lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Dodaj małże wraz z sosem i mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na 1 godz. Tuż przed podaniem zagrzej chowder. Nalej łyżką wazową do talerzy na pokruszone pieczywo. Możesz zaoszczędzić sobie nerwów wkładając najpierw macę / tosty / herbatniki do plastikowej torby, a następnie opuszczając ją wielokrotnie na podłogę aż do osiągnięcia pożądanego stanu rozdrobnienia zawartości, lub przejść się po niej ciężkim krokiem, jak mawia moja przyjaciółka Claire Macdonald.

powrót

Podobne przepisy

Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.