Sophie Dahl

Chowder z małżami i tymiankowymi grzankami


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Chowder z małżami i tymiankowymi grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Chowder:

1 cebula, obrana i drobno posiekana

2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane

oliwa

kawałek masła

2 liście laurowe

2 gałązki tymianku

1 kg małży (sercówek)

ziarno okrojone z 1 kolby kukurydzy

½ litra bulionu drobiowego

300 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na kawałki

100 ml rzadkiej śmietany

garść natki pietruszki, posiekanej

grzanki z tymiankiem

1 kromka chleba orkiszowego

listki z 2 gałązek tymianku

oliwa



Przygotowanie:

Usmaż w dużym rondlu cebulę i seler na małej ilości oliwy z masłem, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj liście laurowe i tymianek. Zagotuj pół litra wody w dużym garnku. Zmniejsz ogień i wrzuć oczyszczone małże, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 6-8 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Odsącz małże, a wywar zachowaj. Wyrzuć małże z zamkniętymi skorupkami, a z pozostałych wyjmij mięso i odłóż na bok. Dodaj ziarno kukurydziane do cebuli i selera. Dolej trochę przecedzonego wywaru małżowego oraz bulion i gotuj około 10 minut, aż kukurydza zacznie mięknąć. Dodaj do zupy pokrojone ziemniaki i gotuj, aż zmiękną – nie mogą się jednak rozpaść. Następnie dodaj mięso z małż, śmietanę i natkę. Pogotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pokrusz miękisz chleba, rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż chleb z tymiankiem, solą i pieprzem. Nalej porcje zupy i posyp grzankami.



© Sophie Dahl

powrót

Podobne przepisy

Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.