Dave  Myers

Chowder rakowy


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chowder rakowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg ugotowanych raków (mniej więcej 20 średniej wielkości raków) – wyjmij mięso z pancerzyków

1 łyżka oliwy

1 cebula, pokrojona w półtalarki

1 marchewka, pokrojona w kostkę

1 gałązka selera, pokrojona w kostkę

250 ml białego wina

2 liście laurowe

pęczek koperku, same łodyżki

kilka gałązek natki pietruszki

3 ząbki czosnku, obrane, w całości

skórka z połówki cytryny

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 anyż gwiazdkowy

 

Chowder:

30 g masła

1 cebula, drobno posiekana

750 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę

4 małe pory, pokrojone w krążki

listki koperku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

Do podania:

4 łyżeczki gęstej ukwaszanej śmietany

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru. Wlej oliwę do dużego rondla z ciężkim dnem. Obsmaż warzywa, dodaj pancerzyki raków, zmiażdż je lekko, smaż, aż cały płyn odparuje. Wlej wino i gotuj przez parę minut. Dodaj 1,5 l wody i pozostałe składniki wywaru. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 min. Przelej przez sito, by uzyskać klarowny wywar.
Kiedy wywar będzie gotowy, przygotuj chowder. W dużym rondlu rozpuść połowę masła. Zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i pory, wymieszaj. Wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, mniej więcej 15 min, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
Resztę masła rozpuść na patelni. Wyjęte z pancerzy gony rakowe posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle i włóż do zupy. Podawaj chowder z łyżeczką śmietany na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.