Anna Olson

Chowder jarzynowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Chowder jarzynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 plastry boczku

pokrojone w kostkę

1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę

½ szklanki selera naciowego pokrojonego na małe kawałki

½ szklanki marchewki

pokrojonej w drobną kostkę

1 szklanka cukinii

pokrojonej w drobną kostkę

1 szklanka małych różyczek brokułu

1 szklanka małych różyczek kalafiora

½ szklanki czerwonej papryki

pokrojonej w drobną kostkę

2 łyżki niesolonego masła

3 łyżki mąki pszennej

2 szklanki bulionu drobiowego

2 szklanki mleka 2%

1 szklanka świeżego albo mrożonego ziarna kukurydzy

2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano

1 liść laurowy

1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

sól i mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej rondel o grubym dnie na średnim ogniu i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż boczek na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz w garnku. Dodaj cebulę, seler naciowy i marchew i smaż przez 5 min, aż warzywa zrobią się szkliste. Dodaj cukinię, brokuły, kalafiora oraz paprykę i podsmażaj 3 min. Przełóż warzywa do miski i odstaw. W rondlu stop masło i starannie rozmieszaj z mąką za pomocą trzepaczki. Mieszaj wytrwale, aż zasmażka nabierze orzechowego aromatu. Intensywnie mieszając, powoli dolewaj bulion, a następnie mleko. Włóż warzywa z powrotem, dodaj kukurydzę, przyprawy oraz ziemniaki i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Dodaj boczek i dopraw chowder do smaku. Przed podaniem usuń liść laurowy.

powrót

Podobne przepisy

Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa Pho z wieprzowiną
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.