Chowder, czyli zupa z kraba i kukurydzy

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder, czyli zupa z kraba i kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo kukurydzy (może być z puszki

ale jeśli mamy świeżą – skrapiamy ją oliwą i pieczemy 25 minut w folii aluminiowej lub gotujemy w wodzie

a następnie nożem okrawamy ziarna)

czerwona i żółta papryka

garść posiekanego szczypiorku

duża cebula

20 g mąki

2 litry mleka

4 czerwone ziemniaki

szczypce krabów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy w rondlu łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojone warzywa i podsmażamy 4 minuty, mieszając. Rozrabiamy mąkę w małej ilości mleka, wlewamy do warzyw, po czym powoli dolewamy resztę mleka. Mieszamy. Zwiększamy temperaturę i doprowadzamy zupę do wrzenia, nie przerywając mieszania, by nie porobiły się kluchy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dwadzieścia minut, aż ziemniaki zmiękną, a aromaty się wymieszają.
W międzyczasie gotujemy przez 10 minut w osolonym wrzątku szczypce krabów, a następnie odcedzamy je i studzimy. Miażdżymy skorupki i wydobywamy z nich mięso. Potrzebujemy go około 35 dag. Dodajemy je do zupy. Dorzucamy garść świeżych ziół, delikatnie mieszamy i gotujemy 5 minut. Zupę przybieramy świeżą zieleniną i odrobiną śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.